Рецепти
Зелник со тиква Ана Ѓорова

Зелник со фил од свежа тиква

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 Килограм)

Шеќер(6-7 Супени лажици)

Брашно(400 Грама)

Квасец(1/2 )

Сол(малку )

Вода(по потреба )

Масло(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Тиквата се лупи, се сече на парчиња и се ренда. Се додаваат 6-7 лажици шеќер и се меша.
  2. Од брашното, квасецот и вода по потреба се замесува средно тесто. Се дели на шест топчиња.
  3. Од секое топче се сука тенка кора и се остава на чаршав.
  4. Се зема првата кора, се става на маса, се попрскува со масло, се превиткува на половина и пак се мрси. На кората се става фил од тиква, се витка во ролна, а ролната во круг и се става во тавче. Постапката се повторува.
  5. Се пече во загреана рерна на 250°C околу 10 минути. Потоа се намалува температурата на 200°C и се пече уште 30-тина минути.
  6. Испечениот зелник се вади од рерна, се попрскува со ладна вода и се покрива со крпа за да омекне.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: