Рецепти
Зелник со тиква Ана Ѓорова

Зелник со фил од свежа тиква

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 Килограм)

Шеќер(6-7 Супени лажици)

Брашно(400 Грама)

Квасец(1/2 )

Сол(малку )

Вода(по потреба )

Масло(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Тиквата се лупи, се сече на парчиња и се ренда. Се додаваат 6-7 лажици шеќер и се меша.
  2. Од брашното, квасецот и вода по потреба се замесува средно тесто. Се дели на шест топчиња.
  3. Од секое топче се сука тенка кора и се остава на чаршав.
  4. Се зема првата кора, се става на маса, се попрскува со масло, се превиткува на половина и пак се мрси. На кората се става фил од тиква, се витка во ролна, а ролната во круг и се става во тавче. Постапката се повторува.
  5. Се пече во загреана рерна на 250°C околу 10 минути. Потоа се намалува температурата на 200°C и се пече уште 30-тина минути.
  6. Испечениот зелник се вади од рерна, се попрскува со ладна вода и се покрива со крпа за да омекне.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: