Рецепти
Зелник со тиква
Зелник со фил од свежа тиква
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1 Килограм)
Шеќер(6-7 Супени лажици)
Брашно(400 Грама)
Квасец(1/2 )
Сол(малку )
Вода(по потреба )
Масло(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 65 минути
- Тиквата се лупи, се сече на парчиња и се ренда. Се додаваат 6-7 лажици шеќер и се меша.
- Од брашното, квасецот и вода по потреба се замесува средно тесто. Се дели на шест топчиња.
- Од секое топче се сука тенка кора и се остава на чаршав.
- Се зема првата кора, се става на маса, се попрскува со масло, се превиткува на половина и пак се мрси. На кората се става фил од тиква, се витка во ролна, а ролната во круг и се става во тавче. Постапката се повторува.
- Се пече во загреана рерна на 250°C околу 10 минути. Потоа се намалува температурата на 200°C и се пече уште 30-тина минути.
- Испечениот зелник се вади од рерна, се попрскува со ладна вода и се покрива со крпа за да омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во