Рецепти
Зелникот на баба Ана Ристеска

Рецепт за вкусен зелник по рецептот на баба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1/2 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Масло(3-4 Супени лажици)

Праз(3-4 страка испржен )

Ориз(1 филџан сварен )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Се замесува тесто со млака вода, малку квасец, сол, малку масло и брашно по потреба.
  2. Се остава малку да се олади и се дели на мали топчиња, се сукаат кори, се ставаат на чаршав една врз друга за да не се исушат, а последната кора се сука и се става врз подмачкан плех.
  3. Корите се ставаат на маса, се попрскуваат со масло, се набираат малку и се редат во плехот.
  4. На средина се става филот од испржен праз со малку ориз претходно сварен и зачинет по вкус.
  5. Врз него се става една мала кора, се попрскува со масло и се пече. Кога е готов зелникот се попрскува со вода и со сол и се остава уште малку во рерната.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: