Рецепти
Зелникот на баба
Рецепт за вкусен зелник по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Квасец(1/2 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Масло(3-4 Супени лажици)
Праз(3-4 страка испржен )
Ориз(1 филџан сварен )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Се замесува тесто со млака вода, малку квасец, сол, малку масло и брашно по потреба.
- Се остава малку да се олади и се дели на мали топчиња, се сукаат кори, се ставаат на чаршав една врз друга за да не се исушат, а последната кора се сука и се става врз подмачкан плех.
- Корите се ставаат на маса, се попрскуваат со масло, се набираат малку и се редат во плехот.
- На средина се става филот од испржен праз со малку ориз претходно сварен и зачинет по вкус.
- Врз него се става една мала кора, се попрскува со масло и се пече. Кога е готов зелникот се попрскува со вода и со сол и се остава уште малку во рерната.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во