Рецепти
Зелникот на баба Ана Ристеска

Рецепт за вкусен зелник по рецептот на баба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1/2 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Масло(3-4 Супени лажици)

Праз(3-4 страка испржен )

Ориз(1 филџан сварен )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Се замесува тесто со млака вода, малку квасец, сол, малку масло и брашно по потреба.
  2. Се остава малку да се олади и се дели на мали топчиња, се сукаат кори, се ставаат на чаршав една врз друга за да не се исушат, а последната кора се сука и се става врз подмачкан плех.
  3. Корите се ставаат на маса, се попрскуваат со масло, се набираат малку и се редат во плехот.
  4. На средина се става филот од испржен праз со малку ориз претходно сварен и зачинет по вкус.
  5. Врз него се става една мала кора, се попрскува со масло и се пече. Кога е готов зелникот се попрскува со вода и со сол и се остава уште малку во рерната.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: