Рецепти
Желе од шумско овошје
Брз и едноставен рецепт за желе со јагоди, капини и малини во прелив од ванила
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагоди(500 Грама)
Капини(300 Грама)
Малини(300 Грама)
Желатин(8 Парчиња)
Шеќер(150 Грама)
Ванила стапче(2 )
Јајце(4 )
Хопла(500 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Јагодите изблендирајте ги со половина од шеќерот, загрејте ги во тава на оган и додајте го желатинот кој е претходно потопен во малку ладна вода. Потоа оставете ја смесата малку да се подолади.
- Во меѓувреме во чиниите за послужување распоредете од малините и капините, а потоа одозгора ставете ја млаката смеса со желето од јагоди.
- Стапчињата ванила ставете ги на оган со хоплата, жолчките изматете ги со преостанатиот шеќер и прелијте ги со изладената хопла. Загрејте ја смесата, но не ја варете.
- Оладеното желе послужете го на средина од чинијата и прелијте го со изладената смеса од ванила.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во