Рецепти
Жива туршија
Слатка туршија за зимата која следи
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(4 Килограми)
Зелен домат(2 Килограми)
Зелена пиперка(2 Килограми)
Морков(3 Килограми)
Кисели краставички(3-4 Килограми)
Шеќер(250 Грама)
Сол(250 Грама)
Винобран(20 Грама)
Конзерванс(10 Грама)
Есенција(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Зеленчукот се мие, се лупи и се засекува на крупни парчиња на половина. Доколку нема многу крупни парчиња, нема потреба да се преполовува (пример киселите краставички).
- Во тенџере се става 1 литар вода и кога ќе зоврие се става шеќерот, солта, винобранот и конзервансот кој претходно е растопен во млака вода. Се вари, а потоа се остава настрана да се олади.
- Во чисти, стаклени тегли се распоредува есенцијата и зеленчукот.
- Откако смесата ќе се олади, се додаваат 9-10 литри вода, се меша и се полева врз наредениот зеленчук во чистите стаклени тегли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во