Рецепти
Домашни канелони со печурки и бешамел сос Ана Ѓорова

Италијански специјалитет од домашни тестенини со фил од печурки и домашен бешамел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 грама за тестото )

Јајце(4 за тестото )

Маслиново масло(1 лажица за тестото )

Сол(малку за тестото )

Путер(50 грама за бешамел сосот )

Брашно(50 грама за бешамел сосот )

Млеко(1/2 литар за бешамел сосот )

Кисела павлака(2 децилитри за бешамел сосот )

Сирење(200 грама за бешамел сосот )

Рендан пармезан(6 лажици )

Свежи шампињони(300 Грама)

Рендан кашкавал(80 Грама)

Пршута(50 Грама)

Млеко(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

Тесто

  1. Брашното ставете го во сад, додајте ги јајцата, прстофат сол и лажица маслиново масло. Измешајте ја добро смесата додека да добиете еластично тесто.
  2. Тестото покријте го со крпа, потоа повторно замесете го и со сукало расукајте кори со дебелина од околу 1-1,5 мм и оставете го да мирува уште 15 минути.
  3. Исечете го тестото на правоаголници со димензии околу 12х16 см.
  4. Сварете ги кратко правоаголниците во солена вода, исцедете ги и исплакнете ги под млаз ладна вода. Распоредете ги врз крпа за да се исушат.

Бешамел сос

  1. Во тава се топи путерот и се пропржува брашното многу кратко и со постојано мешање. Се додава млеко и се готви на умерена температура додека смесата не згусне.
  2. Се додаваат киселата павлака и ренданото сирење (употребете посуво сирење) и повторно се промешува и готви додека не се добие посакуваната густина на сосот. Може по желба да додадете и малку лукче и бибер.

Фил

  1. Во тава на масло пржете ги сечканите шампињони на ленти со малку сол и вода.
  2. Откако ќе се пропржат, измешајте ги со 2/3 од бешамел сосот и 3 лажици рендан пармезан.

 

Финална постапка

  1. Малку од филот распоредете го на една подолга страна на еден правоаголник (тесто), полека свиткајте од крајот со филот кон кората како цилиндар. Постапката повторете ја со останатиот фил.
  2. Така филуваните канелони наредете ги врз намастен плех.
  3. Пршутот исечкајте го на коцкички и ставете го врз канелоните.
  4. Преостанатиот бешамел сос измешајте го со 1 чаша млеко на оган во тенџере, па прелијте ги канелоните.
  5. Одозгора наросете рендан пармезан  и кашкавал и печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени, 20 минути.
Шери бомбици
Боранија со чедена сланина и компири
Подварок со куркума
Печурки со јајца
Крем супа од тиква и компир
Бурек коцки
Макало од кисело млеко
Печени фалафел ќофтиња со сос
Ќофтиња со пилешко и пармезан
Фетучини со песто сос
Полнето свинско филе
Чорба од пилешки гради
Печурки во крцкаво тесто
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети мисиркини гради
Свински кременадли со сос од шампињони
Паприкаш од пржени ќофтиња
Чорба со печурки и чадена сланина
Супа од пилешки дроб
Сутлијаш со банана
Макарони со чадено месо
Пиле полнето со печурки
Крем салата со сирење и шампињони
Крем салата со модри патлиџани
Мусака со чадена сланина и печурки
Школки во вински сос
Пилешки крилца во сос од пиперки
Пилешки копани со сос од бело вино
Ролати од пилешки копани
Домашно кисело млеко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: