Рецепти
Овошна векна Ана Ристеска

Со овој рецепт добивате 2 неодоливо вкусни векни од суво овошје и ореви кои се одличен десерт за ова време од годината 🙂

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суви урми(50 Грама)

Суви смокви(50 Грама)

Јаболко(суво 50 Грама)

Круша(сува 50 Грама)

Суви кајсии(40 Грама)

Ореви(60 Грама)

Суви сливи(40 Грама)

Суво грозје(30 Грама)

Шеќер(25 Грама)

Мед(25 Грама)

Бренди(60 Милилитри)

Квасец(5 Грама)

Брашно(80 Грама)

Сол(2 Грама)

Млеко(50 Милилитри)

Шеќер(за сирупот 50 Грама)

Вода(за сирупот 30 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути

Денот претходно.

  1. Исечкајте ги овошјата и јатките на мали коцки со иста големина и измешајте ги со шеќерот, медот и алкохолот. Ставете ги во затворена пластична кутија.

Дента на спремањето.

  1. Во сад со миксер матете ги брашното, квасецот, солта и млекото.
  2. Месете го тестото со рака додека не стане мазно.
  3. Замотајте го тестото во крпа, ставете го на топло место и оставете да порасне.
  4. Постепено додавајте ја смесата со исечканото овошје во тестото и месете со рака.
  5. Кога убаво ќе го измесите поделете го на парчиња од по 300 грама.
  6. Работата површина намачкате ја со масло и формирајте издолжени векни со рацете.
  7. Ставете ги на тава за печење која е обложена со хартија за печење.
  8. Декорирајте ги векните по желба.
  9. Оставете тестото да одмори половина час, а потоа печете го во загреана рерна на 160-170 степени 45-50 минути.
  10. Шеќерот и водата ставете го во сад и оставете да почнат да вријат. Премачкајте ги овошните векни само што ќе ги извадите од печење.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: