Рецепти
Овошна векна
Со овој рецепт добивате 2 неодоливо вкусни векни од суво овошје и ореви кои се одличен десерт за ова време од годината 🙂
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Суви урми(50 Грама)
Суви смокви(50 Грама)
Јаболко(суво 50 Грама)
Круша(сува 50 Грама)
Суви кајсии(40 Грама)
Ореви(60 Грама)
Суви сливи(40 Грама)
Суво грозје(30 Грама)
Шеќер(25 Грама)
Мед(25 Грама)
Бренди(60 Милилитри)
Квасец(5 Грама)
Брашно(80 Грама)
Сол(2 Грама)
Млеко(50 Милилитри)
Шеќер(за сирупот 50 Грама)
Вода(за сирупот 30 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
Денот претходно.
- Исечкајте ги овошјата и јатките на мали коцки со иста големина и измешајте ги со шеќерот, медот и алкохолот. Ставете ги во затворена пластична кутија.
Дента на спремањето.
- Во сад со миксер матете ги брашното, квасецот, солта и млекото.
- Месете го тестото со рака додека не стане мазно.
- Замотајте го тестото во крпа, ставете го на топло место и оставете да порасне.
- Постепено додавајте ја смесата со исечканото овошје во тестото и месете со рака.
- Кога убаво ќе го измесите поделете го на парчиња од по 300 грама.
- Работата површина намачкате ја со масло и формирајте издолжени векни со рацете.
- Ставете ги на тава за печење која е обложена со хартија за печење.
- Декорирајте ги векните по желба.
- Оставете тестото да одмори половина час, а потоа печете го во загреана рерна на 160-170 степени 45-50 минути.
- Шеќерот и водата ставете го во сад и оставете да почнат да вријат. Премачкајте ги овошните векни само што ќе ги извадите од печење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во