Рецепти
Салата со печено пилешко Ана Ѓорова

Одлична салата за која може да ги искористите остатоците од печеното пилешко на скара

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки гради(2 )

Сос за скара(1/4-1/2 Чаша)

Марула(1 )

Маслиново масло(1/2 Супена лажица)

Свеж сок од лимета(од 1 зелен лимон )

Лук(1 Чешне)

Пченка(во конзерва 1/2 )

Црн грав(во конзерва 1/2 )

Чили во прав(1/2 Кафена лажица)

Кумин(1/2 Кафена лажица)

Сол

Бибер

Мајонез(2-3 Супени лажици)

Павлака(1/3 Чаша)

Млеко(1 Супена лажица)

Коријандер

Свеж сок од лимета(2 супени лажици (за преливот) )

Оцет(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Бел лук, излупен и згмечен(1 чешне (за преливот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Во сад измешајте ги маслиновото масло, сок од 1 зелен лимон, 1 чешне ситно исечкан лук, кумин, чили во прав, црниот грав од конзерва и пченката. Додајте сол и бибер по вкус и оставете во фрижидер.
  2. Пилешкото месо маринирајте го во сосот за скара околу 6 часа, а потоа печете го на скара и оставете го да се олади. Пилешкото месо може да биде направено претходно и оставено во фрижидер.
  3. За преливот на салатата: измешајте ги мајонезот, павлаката, млекото, ситно исечканиот коријандер, 2 лажици сок од зелен лимон, оцетот, шеќерот, чешнето лук-ситно исечкано или сомелено, 1/2 лажичка сол, бибер по вкус, уште малку кумин и сос за скара. Состојките за преливот може да ги изблендирате за да добиете похомогена смеса. Ставете го во фрижидер малку да отстои.
  4. Исечкајте ја марулата и измешајте ја со смесата од црн грав и пченка. Додајте го исечканото месо и полијте ја салатата со преливот.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: