Рецепти
Суви смокви Ана Ѓорова

Послужете ги со јатки или со топено чоколадо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Смоква(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа (или 3 дена)

Смокви на сонце:

  1. Пред да почнете со правење на суви смокви, важно е да ја определите зрелоста. Изберете не многу тврди смокви, но и не премногу зрели и меки.
  2. За да направите сушени смокви на природен начин, ќе ви треба нож, решетка за скара (или голем плех покриен со хартија за печење) и долга газа.
  3. Смоквите измијте ги добро и исечете ги на половина, оставајќи ги споени на површината.
  4. Наредете ги врз решетката со отворот свртен нагоре.
  5. Прекријте ги со голема газа за да ги заштитите смоквите од инсекти.
  6. Изложете ги на сонце 3 дена, сетете се да ги превртувате секои 4 часа. Преку ноќ, покријте ги за да не впиваат од влажноста.
  7. Смоквите се готови кога ќе изгледаат збрчкани во кората и кога ќе притиснете со прст нема да испуштаат течност.

Смокви во рерна:

  1. За да направите сушени смокви во рерна, потребен ви е плех, хартија за печење и нож: започнете со миење и сечење на смоквите на половина со тоа што ќе ги оставите споени на површината.
  2. Наредете ги во плехот врз хартијата за печење и печете ги на тивко во полуотворена рерна околу 3 часа.
  3. Прверувајте ги смоквите одвреме-навреме да не се изгорат, можеби е потребно помалку време да се исушат.
Боранија со чедена сланина и компири
Колач од тиква
Фетучини со песто сос
Полнето свинско филе
Пита од лиснато тесто
Полнети мисиркини гради
Свински кременадли со сос од шампињони
Полнет леб
Торта со суво овошје и костени
Торта со чоколадо и мармалад
Торта со вишни
Абисински колач
Школки во вински сос
Пилешки крилца во сос од пиперки
Пилешки копани со сос од бело вино
Смути со смокви
Суви смокви
Мини палачинки со крем
Карамелизирани смокви
Полнети шампињони
Солена пита со шампињони
Компири во кремаст сос
Векна од портокал
Торта со јагоди и крем од ванила
Салата од зелка и целер
Чорба од лигњи
Печени ќофтиња од туна
Ќофтиња од мисиркино месо и тиквички
Омлет со спанаќ и шунка
Тост со јајца и песто сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: