Рецепти
Тахини (сос од сусам) Ана Ѓорова

Здрав и лесен намаз од сусам како додаток со месо, зеленчук, печива и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сусам(140 Грама)

Маслиново масло(2-4 лажици или друго масло по желба пр. кокосово )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути 30 минути

  1. Сусамот ставете го во тава (без масло) на загреана рингла на умерен-тивок оган и печете го.
  2. Често мешајте го сусамот во тавата да не изгори, 3-5 минути, додека да добие убава, светлокафена боја. Не треба да биде препечен или со темна боја.
  3. Печениот сусам ставете го врз кујнска крпа или хартија за печење и оставете го да се олади целосно.
  4. Сусамот ставете го во блендер и блендирајте околу 1 минута додека добиете кремаста смеса.
  5. Потоа додајте 3 лажици масло (може маслиново, билно, кокосово итн.) и блендирајте уште 2-3 минути додека ја добиете потребната густина на сосот.
  6. Сосот треба да биде кремаст, без семки од сусамот, па по потреба додајте уште 1 лажица масло и повеќе блендирајте.
  7. Посолете го сосот по вкус и повторно кратко изблендирајте.

 

Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: