Рецепти
Ванила крем бруле Ана Ристеска

Класичен рецепт од француската кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(6 )

Шеќер(6 Супени лажици)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Слатка павлака(600 Милилитри)

Кафеав шеќер(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути

  1. Загрејте ја рерната на температура од 150℃.
  2. Изматете ги жолчките од јајцата, додајте 4 големи лажици бел шеќер и ванила и потоа матете сè додека не добиете густа и кремаста смеса.
  3. Ставете ја слатката павлака во сад за готвење и потоа загрејте ја на тивок оган. Пред да започне да врие, отстранете ја од шпоретот и помешајте ја со смесата со жолчки. Смесата ставете ја во мало тенџере а под тоа ставете поголемо тенџере со вода кое ќе го ставите да врие околу 5 минути.
  4. Смесата ставете ја во сад за печење и печете околу 30 минути. Оставете да се излади на собна температура и ставете ја во фрижидер (најмалку 1 час).
  5. Во мал сад измешајте 2 големи лажици бел и 2 лажици кафеав шеќер.
  6. Посипајте ја смесата по рабовите на тестото. Потоа ставете ја во двоен сад во кој долниот има вода која врие за да се стопи шеќерот. Треба да бидете внимателни да не прегори шеќерот, затоа држете го околу 2 минути.
  7. Поедноставна варијанта би била да го стопите шеќерот и потоа да го прелиете. Оставете да се олади и послужете.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: