Рецепти
Еврејски колач Ана Ѓорова

Богат колач со три вида филови од афион, рендани јаболки и ореви што одлично оди со шолја чај или кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Жолчка од јајце(3 )

Млеко(600 Милилитри)

Квасец(1/2 свеж )

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(400 Грама)

Афион(мелен 300 грама )

Мед(2 Супени лажици)

Мелени ореви(300 Грама)

Мармалад од кајсии(300 Грама)

Јаболко(1 Килограм)

Цимет(1 ќесичка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Во длабок сад ставете ги свежиот квасец, 1 лажица шеќер и 70 мл млеко. Мешајте со лажица да се растопи квасецот, па додајте ги брашното, 180 мл млеко и маргаринот.
  2. Додајте ги и жолчките, па со рака замесете меко и мазно тесто. Поделете го на 5 еднакви дела и оставете ги да стасуваат.
  3. Во тенџере на оган ставете 200 мл млеко, мелениот афион, 150 г шеќер и медот. Мешајте со лажица и варете додека филот ја добие потребната густина.
  4. Во друго тенџере на оган ставете 150 мл млеко, мелените ореви и 100 г шеќер, варете и мешајте со лажица додека и овој фил се згусне.
  5. Јаболките излупете ги и изрендајте ги крупно, па ставете ги во трето тенџере на оган заедно со 150 г шеќер и мешајте со лажица. Откако течноста од јаболките ќе испари, тргнете го тенџерето од оган и во него измешајте го циметот.
  6. На набрашнета работна маса од првото парче стасано тесто развлечете правоаголна кора, ставете ја во правоаголна тава за печење претходно намастена со маргарин и премачкајте ја со филот од рендани јаболки.
  7. Потоа расукајте ја втората кора, ставете ја во тавата и премачкајте ја со филот од афион.
  8. Врз тоа ставете ја третата кора и филувајте ја со вториот фил.
  9. Прекријте со четвртата кора, премачкајте ја со 150 г мармалад и прекријте со петтата кора.
  10. Печете го колачот во рерна на 190 степени, 60 минути.
  11. Печениот колач премачкајте го со преостанатиот мармалад и наросете го со сечкани или мелени ореви или со шеќер во прав.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: