Рецепти
Алжирски солени палачинки
Интересен специјалитет со мелено месо, доматен сос и печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измешајте ги брашното и гризот, додајте прстофат сол и вода по потреба колку да замесите тесто како за пита.
- Тестото оставете го да отстои и за тоа време подготвувајте го филот.
- Испржете го меленото месо, па откако ќе се запржи додајте ги ситно сечканиот кромид, исечканите печурки, зачините и доматниот сос и продолжете уште неколку минути.
- Додека филот се лади, развлечете го тестото. Во зависност од количеството на брашно, поделете го тестото на одреден број помали теста. Подмачкајте ги и развлечете ги во големина на чинијата.
- Свиткајте ги навнатре краевите од двете страни и посипете од филот.
- Со другите два дела на тестото преклопете го филот за да не испадне при печењето.
- Наредете ги палачинките во загреана тава и печете ги од двете страни да заруменат. За да се испечат рамномерно, правете потенки палачинки.
- Послужете ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во