Рецепти
Алжирски солени палачинки Ана Ѓорова

Интересен специјалитет со мелено месо, доматен сос и печурки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното и гризот, додајте прстофат сол и вода по потреба колку да замесите тесто како за пита.
  2. Тестото оставете го да отстои и за тоа време подготвувајте го филот.
  3. Испржете го меленото месо, па откако ќе се запржи додајте ги ситно сечканиот кромид, исечканите печурки, зачините и доматниот сос и продолжете уште неколку минути.
  4. Додека филот се лади, развлечете го тестото. Во зависност од количеството на брашно, поделете го тестото на одреден број помали теста. Подмачкајте ги и развлечете ги во големина на чинијата.
  5. Свиткајте ги навнатре краевите од двете страни и посипете од филот.
  6. Со другите два дела на тестото преклопете го филот за да не испадне при печењето.
  7. Наредете ги палачинките во загреана тава и печете ги од двете страни да заруменат. За да се испечат рамномерно, правете потенки палачинки.
  8. Послужете ги топли.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: