Рецепти
Ароматичен ликер од сливи Ана Ѓорова

Овошјето од кое се подготвува ликерот треба да е доволно зрело, чисто и неоштетено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(600 Грама)

Стапче цимет(2 )

Анасон(4 Парчиња)

Ванила стапче(2 )

Црвено вино(2.5 Децилитри)

Мед(400 Грама)

Ракија(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сливите измијте ги, исчистете ги од семките и исечкајте ги.
  2. Измешајте ги во тенџере со циметот, анасонот и ванилата. Додајте вино и ставете го тенџерето на оган да зоврие.
  3. Откако ќе зоврие, малку намалете ја температурата и гответе 15 минути, а потоа оставете настрана да се олади.
  4. Од оладената смеса, извадете ги зачините, а овошјето испасирајте го. Со испасираните сливи додајте мед и повторно гответе со постојано мешање, а потоа оставете настрана да се олади.
  5. Откако смесата целосно ќе се олади, додајте ракија.
  6. Сипајте од ликерот во флаши и оставете да отстои најмалку 4 недели. Потоа уште еднаш процедете.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: