Рецепти
Ароматичен ликер од сливи Ана Ѓорова

Овошјето од кое се подготвува ликерот треба да е доволно зрело, чисто и неоштетено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(600 Грама)

Стапче цимет(2 )

Анасон(4 Парчиња)

Ванила стапче(2 )

Црвено вино(2.5 Децилитри)

Мед(400 Грама)

Ракија(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сливите измијте ги, исчистете ги од семките и исечкајте ги.
  2. Измешајте ги во тенџере со циметот, анасонот и ванилата. Додајте вино и ставете го тенџерето на оган да зоврие.
  3. Откако ќе зоврие, малку намалете ја температурата и гответе 15 минути, а потоа оставете настрана да се олади.
  4. Од оладената смеса, извадете ги зачините, а овошјето испасирајте го. Со испасираните сливи додајте мед и повторно гответе со постојано мешање, а потоа оставете настрана да се олади.
  5. Откако смесата целосно ќе се олади, додајте ракија.
  6. Сипајте од ликерот во флаши и оставете да отстои најмалку 4 недели. Потоа уште еднаш процедете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: