Рецепти
Ароматичен сутлијаш
Малку поинаков рецепт за сутлијаш со арома на лимон
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(250 Грама)
Ориз(250 Грама)
Млеко(1 Литар)
Бренди(1 чашка за ракија )
Жолчка од јајце(1 )
Стапче цимет(1 )
Лимон(1 )
Путер(50 Грама)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во тенџере со солена вода сварете го оризот на тивок оган додека водата целосно испари.
- Кога ќе испари водата, додајте го стопленото млеко (тргнете настрана 1/2 чаша), изренданата кора од лимонот, шеќерот и половина од путерот. Гответе 30 минути со постојано мешање.
- Потоа додајте го брендито, жолчката (претходно малку изматена со виљушка заедно со 1/2 чаша млеко), циметот и останатот путер. Ако употребувате стапче цимет, отстранете го на крајот од варењето.
- Гответе уште 30 минути со мешање.
- Послужете го сутлијашот оладен со шеќер во прав, цимет и јатки по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во