Рецепти
Баклава со џем од јагоди Ана Ѓорова

Едноставна баклава со готови кори и освежителен фил од мелени ореви во комбинација со џем од јагоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Гриз(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Џем од јагоди(400 Грама)

Маргарин(1 )

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат мелените ореви, гризот и џемот од јагоди. Смесата убаво се меша.
  2. Се става едната кора, се попрскува со растопен маргарин, врз неа се става другата кора, па на едниот крај се става од филот, потоа двете заедно се виткаат во ролат.
  3. Постапката се повторува со сите кори.
  4. Филуваните кори се редат во плех. Се сечат на долги ролни.
  5. Врз исечените баклави, на секоја посебно се става по малку маргарин додека целиот не се потроши.
  6. Баклавата се пече во рерна на 180 степени околу 40 минути.
  7. Шеќерот (1 кг) се става во тенџере на рингла со 800 мл вода и се меша да се растопи и да се добие шербет.
  8. Шербетот се истура, не премногу врел, врз малку оладената баклава. Се остава да впие, па се сервира.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: