Рецепти
Баклава со џем од јагоди
Едноставна баклава со готови кори и освежителен фил од мелени ореви во комбинација со џем од јагоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Гриз(200 Грама)
Мелени ореви(200 Грама)
Џем од јагоди(400 Грама)
Маргарин(1 )
Шеќер(1 Килограм)
Вода(800 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во еден сад се ставаат мелените ореви, гризот и џемот од јагоди. Смесата убаво се меша.
- Се става едната кора, се попрскува со растопен маргарин, врз неа се става другата кора, па на едниот крај се става од филот, потоа двете заедно се виткаат во ролат.
- Постапката се повторува со сите кори.
- Филуваните кори се редат во плех. Се сечат на долги ролни.
- Врз исечените баклави, на секоја посебно се става по малку маргарин додека целиот не се потроши.
- Баклавата се пече во рерна на 180 степени околу 40 минути.
- Шеќерот (1 кг) се става во тенџере на рингла со 800 мл вода и се меша да се растопи и да се добие шербет.
- Шербетот се истура, не премногу врел, врз малку оладената баклава. Се остава да впие, па се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во