Рецепти
Баклава со јогурт Ана Ѓорова

Интересен рецепт за баклава со ореви, јогурт и суво грозје што вреди да ја испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Јогурт(1 Чаша)

Шеќер(2 чаши + 1,2 кг за шербет )

Масло(1 Чаша)

Јајце(3 )

Суво грозје(200 Грама)

Гриз(2 Супени лажици)

Мелени ореви(400 Грама)

Сечкани ореви(100 Грама)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат јајцата, јогуртот, 2 чаши шеќер, маслото, сувото грозје, гризот, оревите, печивото, ванилиниот шеќер и се меша со лажица за да се добие хомогена смеса.
  2. Во правоаголна тава прво се редат 3 кори една врз друга, се прскаат со масло, а потоа на секоја втора кора се нанесува од претходно приготвениот фил.
  3. Така се редат корите додека се потрошат, а на крај се ставаат 2 кори да се покрие филот. Одозгора се попрскува со масло.
  4. Се сече на парчиња и се пече на 200 степени околу 40 минути.
  5. Шербетот се прави со тоа што 1,2 кг шеќер се става во тенџере со 1 л вода да се вари и се меша додека целосно се растопи.
  6. Откако баклавата ќе се испече, се остава да се излади, врз неа се редат кришки лимон, а потоа се попарува со топол шербет.
  7. Се остава баклавата да го впие шербетот, па се сервира.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: