Рецепти
Бамја на турски начин Ана Ѓорова

Посен ручек од маринирани бамји со микс од зеленчуци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Свежите бамји измијте ги и исушете ги добро со кујнска крпа, а потоа исчистете ги.
  2. Ставете ги во голем, плиток сад и додајте им оцет и сол од двете страни. Оставете да се маринираат барем половина час.
  3. Во тава загрејте 2 лажици маслиново масло и пржете го исечканиот кромид додека потемне и добие златнокафена боја.
  4. Бамјите добро исплакнете ги со вода и распоредете ги во огноотпорен сад, а одозгора додајте го испржениот кромид.
  5. Доматите пресечете ги на кругови и додајте ги врз бамјите и кромидот. Потоа исечканите бабури на ленти додајте ги во садот врз доматите.
  6. На крај наросете сечкан магдонос, зачинете со бибер и буковец. Додајте го остатокот од маслото, полијте вода колку да ги покрие бамјите.
  7. Печете во загреана на 190°C околу 1 час. Пробајте дали се готови-ако се меки, но не премногу тогаш се готови. Оставете да се оладат во сокот и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: