Рецепти
Бамја на турски начин
Посен ручек од маринирани бамји со микс од зеленчуци
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бамја(450 Грама)
Оцет(1/2 Чаша)
Маслиново масло(1/3 Чаша)
Црвена бабура(1 )
Зелена бабура(1 )
Кромид(2 Главици)
Домат(3 )
Свеж магдонос(1/2 Китка)
Вода(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Свежите бамји измијте ги и исушете ги добро со кујнска крпа, а потоа исчистете ги.
- Ставете ги во голем, плиток сад и додајте им оцет и сол од двете страни. Оставете да се маринираат барем половина час.
- Во тава загрејте 2 лажици маслиново масло и пржете го исечканиот кромид додека потемне и добие златнокафена боја.
- Бамјите добро исплакнете ги со вода и распоредете ги во огноотпорен сад, а одозгора додајте го испржениот кромид.
- Доматите пресечете ги на кругови и додајте ги врз бамјите и кромидот. Потоа исечканите бабури на ленти додајте ги во садот врз доматите.
- На крај наросете сечкан магдонос, зачинете со бибер и буковец. Додајте го остатокот од маслото, полијте вода колку да ги покрие бамјите.
- Печете во загреана на 190°C околу 1 час. Пробајте дали се готови-ако се меки, но не премногу тогаш се готови. Оставете да се оладат во сокот и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во