Рецепти
Бамја на турски начин Ана Ѓорова

Посен ручек од маринирани бамји со микс од зеленчуци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Свежите бамји измијте ги и исушете ги добро со кујнска крпа, а потоа исчистете ги.
  2. Ставете ги во голем, плиток сад и додајте им оцет и сол од двете страни. Оставете да се маринираат барем половина час.
  3. Во тава загрејте 2 лажици маслиново масло и пржете го исечканиот кромид додека потемне и добие златнокафена боја.
  4. Бамјите добро исплакнете ги со вода и распоредете ги во огноотпорен сад, а одозгора додајте го испржениот кромид.
  5. Доматите пресечете ги на кругови и додајте ги врз бамјите и кромидот. Потоа исечканите бабури на ленти додајте ги во садот врз доматите.
  6. На крај наросете сечкан магдонос, зачинете со бибер и буковец. Додајте го остатокот од маслото, полијте вода колку да ги покрие бамјите.
  7. Печете во загреана на 190°C околу 1 час. Пробајте дали се готови-ако се меки, но не премногу тогаш се готови. Оставете да се оладат во сокот и послужете.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: