Рецепти

Бамњи со јајца и кајмак
Традиционално јадење на Балканот
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бамја(750 Грама)
Маргарин(75 Грама)
Кајмак(200 Грама)
Бистра зеленчукова супа(400 Милилитри)
Јајце(3 )
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Јогурт(1 Чаша)
Салса(1 Супена лажица)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- На малку загреано масло во поклопен сад динстајте ги полуисечените бамњи околу 5 минути.
- Потоа извадете ги и исцедете ги.
- Во истиот сад додајте го преостанатиот маргарин и динстајте го исечканиот кромид, додајте ги бамњите и истолчениот лук и долевајте топла супа во која е растворена салсата.
- Варете сè додека течноста не испари и додајте сол и бибер, и на крајот помешајте го јогуртот.
- Во огноотпорен сад ставете ги бамњите, а одозгора наредете ги тврдоварените јајца и прелијте ги со кајмак разматен во топлата супа.
- Јадењето ставете го загреана рерна и малку запечете го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во