Рецепти
Бамњи со јајца и кајмак Ана Ѓорова

Традиционално јадење на Балканот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(750 Грама)

Маргарин(75 Грама)

Кајмак(200 Грама)

Бистра зеленчукова супа(400 Милилитри)

Јајце(3 )

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Јогурт(1 Чаша)

Салса(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. На малку загреано масло во поклопен сад динстајте ги полуисечените бамњи околу 5 минути.
  2. Потоа извадете ги и исцедете ги.
  3. Во истиот сад додајте го преостанатиот маргарин и динстајте го исечканиот кромид, додајте ги бамњите и истолчениот лук и долевајте топла супа во која е растворена салсата.
  4. Варете сè додека течноста не испари и додајте сол и бибер, и на крајот помешајте го јогуртот.
  5. Во огноотпорен сад ставете ги бамњите, а одозгора наредете ги тврдоварените јајца и прелијте ги со кајмак разматен во топлата супа.
  6. Јадењето ставете го загреана рерна и малку запечете го.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: