Рецепти
Банана сплит
Вкусна, богата и кремаста банана сплит непечена торта за Вас и семејството
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(250 Грама)
Мелени бисквити(2 Чаши)
Крем сирење(220 Грама)
Шеќер во прав(3 Чаши)
Банана(4 )
Ананас во конзерва(500 Грама)
Белка од јајце(4 )
Шеќер(100 Грама)
Вишни(110 Грама)
Сечкани ореви(1 Чаша)
Чоколаден прелив(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Стопете го путерот, ставете настрана 1/4 чаша, а останатиот путер измешајте го во голем стаклен сад со мелените бисквити. Притиснете ја смесата убаво на површината и оставете во фрижидер да се олади неколку минути.
- Во друг сад измешајте со миксер крем сирење, 1/4 од останатиот путер и шеќерот во прав околу 5 минути додека смесата не се соедини и се згусне. Убаво распоредете ја смесата над садот со путерот и мелените бисквити.
- Исечете ги бананите на крупни парчиња или на половина и додајте ги над смесата во садот.
- Ананасот во конзерва изблендирајте го на уште поситни парчиња и распоредете го над бананите.
- Изматете ги белките од јајце со 100 грама шеќер и добиениот шлаг распоредете го над тортата со шпатула.
- Ставете ги над слојот шлаг сечканите ореви и вишните. Декорирајте со чоколаден прелив и оставете да отстои 1 – 2 часа во фрижидер пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во