Рецепти
Батаци со рузмарин Ана Ѓорова

Пилешкото месо на овој начин е многу вкусно, а едноставно приготвено

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки копан(4 )

Вегета(1 Супена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Рузмарин(2 лажици сушен )

Масло(3-4 Супени лажици)

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Батаците прво убаво се одмрзнуваат, се мијат и се ставаат во тенџере на рингла да провријат.
  2. При варењето се додава една лажица сол.
  3. Откако ќе се сварат, тенџерето се трга од рингла и батаците се цедат од водата.
  4. Се премачкуваат од двете страни со вегета, сол и бибер.
  5. Се редат во тепсија за печење (претходно намастена со 3-4 лажици масло).
  6. Врз батаците се става рузмаринот, па се додава водата.
  7. Тавчето се завиткува во алуминиумска фолија и се става да се запече во загреана рерна.
  8. По половина час батаците се откриваат од фолијата и се допекуваат додека убаво заруменат.
  9. Се служат со тава ориз како гарнир.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: