Рецепти
Батаци со рузмарин
Пилешкото месо на овој начин е многу вкусно, а едноставно приготвено
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(4 )
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Рузмарин(2 лажици сушен )
Масло(3-4 Супени лажици)
Вода(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Батаците прво убаво се одмрзнуваат, се мијат и се ставаат во тенџере на рингла да провријат.
- При варењето се додава една лажица сол.
- Откако ќе се сварат, тенџерето се трга од рингла и батаците се цедат од водата.
- Се премачкуваат од двете страни со вегета, сол и бибер.
- Се редат во тепсија за печење (претходно намастена со 3-4 лажици масло).
- Врз батаците се става рузмаринот, па се додава водата.
- Тавчето се завиткува во алуминиумска фолија и се става да се запече во загреана рерна.
- По половина час батаците се откриваат од фолијата и се допекуваат додека убаво заруменат.
- Се служат со тава ориз како гарнир.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во