Рецепти

Баунти торта
Вашите омилени баунти чоколадни ужинки со кокос во вид на вкусна торта
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(150 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(колку врвот на кафена лажица )
Шеќер(250 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Пченкарно масло(50 Милилитри)
Млеко(350 Милилитри)
Ванилин шеќер(1/2 Кафена лажица)
Јајце(1 )
Црно чоколадо(200 Грама)
Кокос(180 Грама)
Гриз(4 Супени лажици)
Путер(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3 часа во фрижидер
- Во сад измешајте ги брашното, печивото, ванилиниот шеќер, сода бикарбоната, 150 г шеќер, прстофат сол, па додајте ги маслото, 100 мл млеко, јајцето и 50 грама топено чоколадо и матете со миксер.
- Загрејте ја рерната на 170°C.
- Смесата прелијте ја во калап за торти, претходно намачкан со путер и набрашнет, па печете 20-25 минути во загреаната рерна.
- Во меѓувреме во друг сад измешајте ги кокосот, 250 мл млеко, 100 г шеќер, гризот и путерот. Ставете го садот на рингла на тивок оган и мешајте додека состојките се соединат.
- Печениот пандишпан извадете го од рерна, па премачкајте го со кремата од кокос. Оставете ја тортата малку да се олади.
- Потоа растопете 150 г чоколадо и прелијте го врз оладената торта.
- Тортата оставете ја во фрижидер најмалку 3 часа, па сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во