Рецепти
Бељуш Ана Ристеска

Вкусно предјадење со сирење и праз кое одлично оди во комбинација со сирење и кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Масло(2 Супени лажици)

Квасец(20 Грама)

Вода(млака 350 Милилитри)

Праз(за фил - 2 Страка )

Масло(за фил - 2 Супени лажици)

Сирење(за фил - 300 Грама)

Кисело млеко(за фил - 3 Супени лажици)

Сол

Бибер

Гриз(за фил - 1 Супена лажица)

Брашно(за фил - 1/2 Супена лажица)

Јајце(за фил - 2 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Се раствора квасецот, па со преостанатите состојки се замесува меко тесто. Се покрива со чиста крпа и се остава да стаса 30 минути.
  2. За тоа време се приготвува филот. На загреано масло се пржи празот додека зарумени. Се трга од оган, се зачинува, па се додаваат преостанатите состојки за фил. Убаво се соединува.
  3. Стасаното тесто се дели на 4 топчиња. Се сукаат 3 со големина на тавата во која ќе се пече (бр.26) со дебелина од 5 мм.
  4. Врз првата кора се става половина од филот. Врз филот се става втората кора, па преостанатата количина фил. Се поклопува со третата кора.
  5. Од четвртото топче, кое се дели на два дела се формираат долги ремени, кои меѓу себе се плетат, па се виткаат наоколу како рамка.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: