Рецепти
Леб со семки од тиква (хроно)
Органски леб без квасец. Предлог: за овој рецепт може да комбинирате половина овесно брашно и јачменово брашно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овесно брашно(4 Чаши)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Сончоглед(2 Супени лажици)
Семки од тиква(2 Супени лажици)
Чиа семе(2 Супени лажици)
Хималајска сол(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Лимон(1 )
Вода(5 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Во сад измешајте брашно, сол, чиа семе и семки од тиква. Постепено додавајте млака вода за да добиете густа и леплива смеса. Садот покријте го со крпа и оставете го да отстои на собна температура околу 2 часа.
- Додајте прашак за печиво и сода бикарбона, убаво промешајте, а потоа исцедете свеж сок од лимон и промешајте повторно.
- Ставете хартија за печење во огноотпорен сад и ставете маслиново масло, па додајте ја смесата и печете на 180 степени 45 – 60 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во