Рецепти
Билјаши Ана Ѓорова

Украински рецепт за полнето, пржено тесто со месо за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(40 Грама)

Сол

Шеќер

Брашно(1 Килограм)

Јајце(2 за тестото )

Млеко(2 Чаши)

Мешано мелено месо(100-200 Грама)

Кромид(1 Главица)

Јајце(1 за полнење на билјашите )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Во длабок сад се става ситно издробен квасец, се додава малку топло млеко, 1 лажица сол, половина лажица шеќер и 5 лажици брашно.
  2. Смесата добро се меша, садот се покрива со капак и тестото се остава да нарасне 1 час.
  3. Во истата смеса потоа се додава малку масло, 2 јајца, 2 чаши топло млеко и 1 кг брашно.
  4. Се меша, тестото се вади од садот и добро се меси со раце. Се остава да стаса уште 1 час.
  5. Готовото тесто се развлекува во форма на долгнавест ролат кој се сече на коцки.
  6. Меленото месо добро се меша со ситно сечкан кромид, јајце и сол по вкус.
  7. Од секоја коцка од тестото се прават топчиња во чија внатрешност се става месо и се обликуваат билјашите.
  8. Потоа се пржат во длабок сад со поголемо количество масло додека добијат златножолта боја. Се сервираат со салата по вкус.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: