Рецепти
Билјаши Ана Ѓорова

Украински рецепт за полнето, пржено тесто со месо за вкусно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(40 Грама)

Сол

Шеќер

Брашно(1 Килограм)

Јајце(2 за тестото )

Млеко(2 Чаши)

Мешано мелено месо(100-200 Грама)

Кромид(1 Главица)

Јајце(1 за полнење на билјашите )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Во длабок сад се става ситно издробен квасец, се додава малку топло млеко, 1 лажица сол, половина лажица шеќер и 5 лажици брашно.
  2. Смесата добро се меша, садот се покрива со капак и тестото се остава да нарасне 1 час.
  3. Во истата смеса потоа се додава малку масло, 2 јајца, 2 чаши топло млеко и 1 кг брашно.
  4. Се меша, тестото се вади од садот и добро се меси со раце. Се остава да стаса уште 1 час.
  5. Готовото тесто се развлекува во форма на долгнавест ролат кој се сече на коцки.
  6. Меленото месо добро се меша со ситно сечкан кромид, јајце и сол по вкус.
  7. Од секоја коцка од тестото се прават топчиња во чија внатрешност се става месо и се обликуваат билјашите.
  8. Потоа се пржат во длабок сад со поголемо количество масло додека добијат златножолта боја. Се сервираат со салата по вкус.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: