Рецепти
Билјаши
Украински рецепт за полнето, пржено тесто со месо за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(40 Грама)
Брашно(1 Килограм)
Јајце(2 за тестото )
Млеко(2 Чаши)
Мешано мелено месо(100-200 Грама)
Кромид(1 Главица)
Јајце(1 за полнење на билјашите )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Во длабок сад се става ситно издробен квасец, се додава малку топло млеко, 1 лажица сол, половина лажица шеќер и 5 лажици брашно.
- Смесата добро се меша, садот се покрива со капак и тестото се остава да нарасне 1 час.
- Во истата смеса потоа се додава малку масло, 2 јајца, 2 чаши топло млеко и 1 кг брашно.
- Се меша, тестото се вади од садот и добро се меси со раце. Се остава да стаса уште 1 час.
- Готовото тесто се развлекува во форма на долгнавест ролат кој се сече на коцки.
- Меленото месо добро се меша со ситно сечкан кромид, јајце и сол по вкус.
- Од секоја коцка од тестото се прават топчиња во чија внатрешност се става месо и се обликуваат билјашите.
- Потоа се пржат во длабок сад со поголемо количество масло додека добијат златножолта боја. Се сервираат со салата по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во