Рецепти
Блага погача со суво грозје (посно) Ана Ѓорова

Празнична блага погача со убав вкус и арома

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Газирана вода(650 Милилитри)

Масло(1 Чаша)

Портокал(1 )

Лимон(1 )

Шеќер(3 грста )

Ванилин шеќер(1 )

Адитив(1 Кафена лажица)

Квасец(1 коцка )

Суво грозје(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Лимонот и портокалот се цедат и сокот се полева во сувото грозје, па се остава да отстои околу еден час.
  2. Квасецот се замесува со киселата вода, маслото, шеќерот, ванилата, адитивот и малку брашно и се остава да стаса.
  3. Се додава сокот од лимон и портокал и преостанатото брашно и се замесува меко тесто.
  4. На крај се додава и сувото грозје, убаво се измесува и се остава да стаса еден час.
  5. Откако тестото ќе нарасне, се размесува и се дели на топки. Топките се редат во плех една до друга и се оставаат да стасаат уште 15 минути.
  6. Потоа погачата се пече 1 час на температура од 180 степени.
  7. Испечената погача се премачкува со вода со малку шеќер и масло за да има поубав сјај.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: