Рецепти
Блага погача со суво грозје (посно)
Празнична блага погача со убав вкус и арома
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Газирана вода(650 Милилитри)
Масло(1 Чаша)
Портокал(1 )
Лимон(1 )
Шеќер(3 грста )
Ванилин шеќер(1 )
Адитив(1 Кафена лажица)
Квасец(1 коцка )
Суво грозје(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Лимонот и портокалот се цедат и сокот се полева во сувото грозје, па се остава да отстои околу еден час.
- Квасецот се замесува со киселата вода, маслото, шеќерот, ванилата, адитивот и малку брашно и се остава да стаса.
- Се додава сокот од лимон и портокал и преостанатото брашно и се замесува меко тесто.
- На крај се додава и сувото грозје, убаво се измесува и се остава да стаса еден час.
- Откако тестото ќе нарасне, се размесува и се дели на топки. Топките се редат во плех една до друга и се оставаат да стасаат уште 15 минути.
- Потоа погачата се пече 1 час на температура од 180 степени.
- Испечената погача се премачкува со вода со малку шеќер и масло за да има поубав сјај.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во