Рецепти
Бомбици од пченица (посно) Ана Ѓорова

Здрави и посни бомбички од варена пченица, суво грозје и мелени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченица во зрна(200 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Посно црно чоколадо(150 Грама)

Рум

Кокос(за валкање на бомбиците или мелени ореви )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Пченицата најпрво се вари околу 2 часа, па се остава жешката вода уште 1 час да набабри.
  2. Во меѓувреме сувото грозје ситно се сечка, па се става да отстои во малку рум за да омекне и да добие вкус.
  3. Оревите се мелат, а чоколадото се топи на тивок оган.
  4. Откако пченицата ќе биде готова, добро се процедува од водата, па се меле во машина за мелење месо.
  5. Сомелената пченица се меша со останатите состојки и се формираат бомбици кои потоа се валкаат во кокос или мелени ореви.
  6. Се оставаат во фрижидер околу 3 часа, па се послужуваат.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: