Рецепти
Бомбици од пченица (посно)
Здрави и посни бомбички од варена пченица, суво грозје и мелени ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченица во зрна(200 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Мелени ореви(200 Грама)
Посно црно чоколадо(150 Грама)
Кокос(за валкање на бомбиците или мелени ореви )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Пченицата најпрво се вари околу 2 часа, па се остава жешката вода уште 1 час да набабри.
- Во меѓувреме сувото грозје ситно се сечка, па се става да отстои во малку рум за да омекне и да добие вкус.
- Оревите се мелат, а чоколадото се топи на тивок оган.
- Откако пченицата ќе биде готова, добро се процедува од водата, па се меле во машина за мелење месо.
- Сомелената пченица се меша со останатите состојки и се формираат бомбици кои потоа се валкаат во кокос или мелени ореви.
- Се оставаат во фрижидер околу 3 часа, па се послужуваат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во