Рецепти
Бомбици од пченица (посно) Ана Ѓорова

Здрави и посни бомбички од варена пченица, суво грозје и мелени ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченица во зрна(200 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Посно црно чоколадо(150 Грама)

Рум

Кокос(за валкање на бомбиците или мелени ореви )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Пченицата најпрво се вари околу 2 часа, па се остава жешката вода уште 1 час да набабри.
  2. Во меѓувреме сувото грозје ситно се сечка, па се става да отстои во малку рум за да омекне и да добие вкус.
  3. Оревите се мелат, а чоколадото се топи на тивок оган.
  4. Откако пченицата ќе биде готова, добро се процедува од водата, па се меле во машина за мелење месо.
  5. Сомелената пченица се меша со останатите состојки и се формираат бомбици кои потоа се валкаат во кокос или мелени ореви.
  6. Се оставаат во фрижидер околу 3 часа, па се послужуваат.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: