Рецепти
Босански лонец Ана Ѓорова

Босански специјалитет со богат вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Говедско месо(1 Килограм)

Лук(270 Грама)

Компир(600 Грама)

Лупени домати од конзерва(30 Грама)

Целер(50 Грама)

Морков(50 Грама)

Магдонос(50 Грама)

Морска сол

Бибер

Домат(150 Грама)

Вино(0.5 Литар)

Ловоров лист(1-2 )

Црвен пипер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Месото исечете го на крупни коцки, компирот на четвртини, а лукот 20 грама исчистете ги чешнињата и остатокот исечете го на покрупни парчиња.
  2. Морковот и целерот исечете ги на кругови, магдоносот исечкајте го, а свежиот домат исечете го на покрупни парчиња.
  3. Исечениот зеленчук (освен доматите) измешајте го во еден сад и зачинете, па во земјен сад ставете ред зеленчук, ред месо, па повторно ред зеленчук. На површината додајте ги свежите домати и прелијте со испасираните лупени домати, виното и малку вода колку да го покрие зеленчукот.
  4. Садот цврсто заврзете го со пергамент-хартија, гответе го јадењето на рингла, а потоа ставете во рерна и гответе на умерена температура 2-3 часа. Јадењето сервирајте го во садот во кој се готвеше.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: