Рецепти
Босански лонец
Босански специјалитет со богат вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(1 Килограм)
Лук(270 Грама)
Компир(600 Грама)
Лупени домати од конзерва(30 Грама)
Целер(50 Грама)
Морков(50 Грама)
Магдонос(50 Грама)
Домат(150 Грама)
Вино(0.5 Литар)
Ловоров лист(1-2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Месото исечете го на крупни коцки, компирот на четвртини, а лукот 20 грама исчистете ги чешнињата и остатокот исечете го на покрупни парчиња.
- Морковот и целерот исечете ги на кругови, магдоносот исечкајте го, а свежиот домат исечете го на покрупни парчиња.
- Исечениот зеленчук (освен доматите) измешајте го во еден сад и зачинете, па во земјен сад ставете ред зеленчук, ред месо, па повторно ред зеленчук. На површината додајте ги свежите домати и прелијте со испасираните лупени домати, виното и малку вода колку да го покрие зеленчукот.
- Садот цврсто заврзете го со пергамент-хартија, гответе го јадењето на рингла, а потоа ставете во рерна и гответе на умерена температура 2-3 часа. Јадењето сервирајте го во садот во кој се готвеше.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во