Рецепти
Бурек со сирење и јаболко
Уникатен рецепт за бурек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Масло(6 Супени лажици)
Сирење(400 Грама)
Јаболко(3 )
Шеќер(4 Супени лажици)
Вода(6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Тавата за печење на бурекот обложете ја со мрсна хартија и ставете половина од корите да бидат надвор од тавата за да ја виткате питата.
- Корите попрскајте ги со 2 лажици вода и 2 лажици масло.
- Најпрвин ставете половина од дробеното сирење и половина од ренданите јаболки и нив попрскајте ги со 2 лажици шеќер.
- Ставете повторно ред од корите што останаа и повторете ја постапката со попрскување со вода и масло и филувањето.
- Кога ќе завршите со филувањето, земете од корите што излегуваа од тавата и виткајте ги навнатре во тавата една по една.
- Исто така и одозгора попрскајте го бурекот со вода и масло и ставете го да се пече од половина час до 40 минути додека не добие убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во