Рецепти
Бургер од црн грав
Веганска плескавица со црн грав и киноа, деликатес кој ќе го подготвите за неполни 30 минути
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црн грав(1 конзерва )
Киноа зрна(2 Чаши)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Црвена бабура(1/2 )
Кумин(1/4 Кафена лажица)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Морска сол(1/4 Кафена лажица)
Лебни трошки(1 Чаша)
Магдонос(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Во тавче загрејте го маслото и додајте ја бабурата, кумин семето и пиперот. Гответе неколку минути, а потоа додајте ги лукот и морската сол и гответе уште 1-2 минути. Тргнете ги од оган и ставете ги на страна.
- Во блендер ставете го гравот, оладената бабура во сос која веќе ја подготвивме, пипер и сол и убаво изблендирајте се.
- Потоа додајте ја сварената киноа и магдоносот и повторно изблендирајте се.
- Од смесата формирајте плескавици со големина по желба.
- Ставете ги во фрижидер да се оладат 10 минути. Потоа извадете ги, тркалајте ги во лебни трошки и пржете ги на загреано масло 3 минути од секоја страна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во