Рецепти
Чорба од грав и чадена сланина
Вкусен и гурмански ручек. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Димена сланина(500 Грама)
Грав(250 Грама)
Компир(3 )
Морков(4 )
Пашканат(1 корен )
Кромид(3 Главици)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Лук(3 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Кромидот и ликот ситно исечкајте ги, а коренот од пашканат и компирите (претходно излупени) на коцки. Морковот исечкајте го на тенки полукругови, а сланината на покрупно.
- Во тенџерето со полусварениот грав додајте половина од кромидот и промешајте.
- На загреано масло во тава на оган испржете го преостанатиот кромид, па кога ќе омекне додајте ги морковот и пашканатот.
- Откако ќе се запржат, додајте ги сланината, компирите и лукот. Зачинете со сол, бибер и црвен пипер по вкус.
- Содржината од тавата додајте ја во тенџерето на оган, промешајте и варете 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во