Рецепти
Чорба од зајак со шампињони
Вкусна, кремаста чорба од печурки и зајак. Пред подготовка на рецептот, потребно е зајакот да отстои два дена во маринадата на ладно место.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(2 Килограми)
Кромид(3 Главици)
Супа од печурки(1 Пакување)
Лук(3 Чешниња)
Компир(2 )
Морков(4 )
Свежи шампињони(200 Грама)
Вода(1 Литар)
Оцет(2 Децилитри)
Магдонос(2 Китки)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- За подготовка на маринадата, ви се потребни следните сосотојки: 1 литар зовриена вода, оцет, 2 моркови, магдонос, 2 главици кромид и бибер.
- Месото два дена пред приготувањето оставете го да стои во изладена маринада на ладно место. По два дена извадете го и зачинете го со бибер и зачини по желба.
- Останатата главица кромид испржете ја, додајте зачини, 2 рендани моркови, исечкани компир и лук. Додајте мелен пипер и полијте со маринадата.
- Потоа додајте ги шампињоните, а пред крај на готвењето и супата од шампињони. По желба згуснете со брашно.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во