Рецепти
Чорба со јунешко месо Ана Ѓорова

Вкусна чорба што е одлична за ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јунешко филе(или ребра 750 грама )

Вода(2 Литри)

Кромид(1 Главица)

Сол

Бибер(во зрно 1 лажичка )

Ловоров лист(2 )

Грашок(250 Грама)

Боранија(замрзната 300 грама )

Морков(300 Грама)

Карфиол(1 помала главица )

Млеко(1,5 Децилитар)

Путер(30 Грама)

Гриз(125 Грама)

Јајце(2 )

Целер

Сечкан магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во 2 л вода ставете ги ловоровите листови, биберот, солта и исчистениот кромид, па откако водата ќе зоврие додајте го измиеното месо (ребра).
  2. Поклопете го тенџерето и варете околу 1 час.
  3. Исчистете ги морковите и исечете ги на тркалца, а измиениот карфиол поделете го на цветчиња, па додајте го во течноста заедно со смрзнатата боранија и грашакот.
  4. Сето тоа варете го уште половина час.
  5. Во меѓувреме проварете го млекото со исто толку вода, додајте малку сол и 30 г путер и на крај гризот. Со постојано мешање варете го млекото со гризот додека не почне да се одделува од дното на тенџерето.
  6. Тргнете од рингла и во смесата додајте едно јајце, па добро измешајте ја целата смеса.
  7. Откако смесата малку ќе се олади, додајте го и второто јајце и ситно сечканите магдонос и целер.
  8. Зовријте еден литар солена вода, па со мали лажички вадете кнедли и ставајте ги во вриената вода. Варете ги на тивок оган 10-тина минути.
  9. Извадете го месото од чорбата, одделете ги коските, а месото исечете го на коцкички.
  10. Месото вратете го, додајте ги варените кнедли, а пред сервирање, чорбата посипете ја со ситно сечкан магдонос.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: