Рецепти
Чорба со јунешко месо Ана Ѓорова

Вкусна чорба што е одлична за ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јунешко филе(или ребра 750 грама )

Вода(2 Литри)

Кромид(1 Главица)

Сол

Бибер(во зрно 1 лажичка )

Ловоров лист(2 )

Грашок(250 Грама)

Боранија(замрзната 300 грама )

Морков(300 Грама)

Карфиол(1 помала главица )

Млеко(1,5 Децилитар)

Путер(30 Грама)

Гриз(125 Грама)

Јајце(2 )

Целер

Сечкан магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во 2 л вода ставете ги ловоровите листови, биберот, солта и исчистениот кромид, па откако водата ќе зоврие додајте го измиеното месо (ребра).
  2. Поклопете го тенџерето и варете околу 1 час.
  3. Исчистете ги морковите и исечете ги на тркалца, а измиениот карфиол поделете го на цветчиња, па додајте го во течноста заедно со смрзнатата боранија и грашакот.
  4. Сето тоа варете го уште половина час.
  5. Во меѓувреме проварете го млекото со исто толку вода, додајте малку сол и 30 г путер и на крај гризот. Со постојано мешање варете го млекото со гризот додека не почне да се одделува од дното на тенџерето.
  6. Тргнете од рингла и во смесата додајте едно јајце, па добро измешајте ја целата смеса.
  7. Откако смесата малку ќе се олади, додајте го и второто јајце и ситно сечканите магдонос и целер.
  8. Зовријте еден литар солена вода, па со мали лажички вадете кнедли и ставајте ги во вриената вода. Варете ги на тивок оган 10-тина минути.
  9. Извадете го месото од чорбата, одделете ги коските, а месото исечете го на коцкички.
  10. Месото вратете го, додајте ги варените кнедли, а пред сервирање, чорбата посипете ја со ситно сечкан магдонос.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: