Рецепти
Чорба со јунешко месо
Вкусна чорба што е одлична за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко филе(или ребра 750 грама )
Вода(2 Литри)
Кромид(1 Главица)
Бибер(во зрно 1 лажичка )
Ловоров лист(2 )
Грашок(250 Грама)
Боранија(замрзната 300 грама )
Морков(300 Грама)
Карфиол(1 помала главица )
Млеко(1,5 Децилитар)
Путер(30 Грама)
Гриз(125 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во 2 л вода ставете ги ловоровите листови, биберот, солта и исчистениот кромид, па откако водата ќе зоврие додајте го измиеното месо (ребра).
- Поклопете го тенџерето и варете околу 1 час.
- Исчистете ги морковите и исечете ги на тркалца, а измиениот карфиол поделете го на цветчиња, па додајте го во течноста заедно со смрзнатата боранија и грашакот.
- Сето тоа варете го уште половина час.
- Во меѓувреме проварете го млекото со исто толку вода, додајте малку сол и 30 г путер и на крај гризот. Со постојано мешање варете го млекото со гризот додека не почне да се одделува од дното на тенџерето.
- Тргнете од рингла и во смесата додајте едно јајце, па добро измешајте ја целата смеса.
- Откако смесата малку ќе се олади, додајте го и второто јајце и ситно сечканите магдонос и целер.
- Зовријте еден литар солена вода, па со мали лажички вадете кнедли и ставајте ги во вриената вода. Варете ги на тивок оган 10-тина минути.
- Извадете го месото од чорбата, одделете ги коските, а месото исечете го на коцкички.
- Месото вратете го, додајте ги варените кнедли, а пред сервирање, чорбата посипете ја со ситно сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во