Рецепти

Чварки
Одлично мезе за со ракија
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 140 минути
- Сланината потопете ја во вода и оставете ја да отстои барем 2 часа (а подобро и цела ноќ).
- Измиената сланина исечкајте ја на коцки. Коцките ставете ги во подлабоко тенџере и додадете околу 1 литар вода (околу 3/4 од парчињата сланина да бидат потопени).
- Ставете го тенџерето на силен оган додека да зоврие водата и повремено мешајте за да не загори. Кога ќе зоврие водата, намалете ја температурата и продолжете со варење на умерена температура. За ова време течноста прво ќе стане матна, а потоа ќе се избистри.
- По околу 2.5 часа варење и откако ќе стане течноста бистра, исцедете ја маста во посебно тенџере. Чварките вратете ги во истото тенџере да се пржат се додека не добијат убава златесто-кафена боја, но со постојано мешање за да не загорат.
- Кога чварките ќе потемнат, повторно исцедете ја маста и пржете ги уште 10 минути. После пржењето повторно исцедете ги, и притискајте ги со лажица (за гмечење компири за пире) за да се исцеди што е можно повеќе маст.
- Исцедените чварки префрлете ги во посебен сад и веднаш посолете ги по вкус. Се служат и топли и ладни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во