Рецепти
Чварки Ана Ристеска

Одлично мезе за со ракија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сланина(5 Килограми)

Вода(1 Литар)

Сол(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 140 минути

  1. Сланината потопете ја во вода и оставете ја да отстои барем 2 часа (а подобро и цела ноќ).
  2. Измиената сланина исечкајте ја на коцки. Коцките ставете ги во подлабоко тенџере и додадете околу 1 литар вода (околу 3/4 од парчињата сланина да бидат потопени).
  3. Ставете го тенџерето на силен оган додека да зоврие водата и повремено мешајте за да не загори. Кога ќе зоврие водата, намалете ја температурата и продолжете со варење на умерена температура. За ова време течноста прво ќе стане матна, а потоа ќе се избистри.
  4. По околу 2.5 часа варење и откако ќе стане течноста бистра, исцедете ја маста во посебно тенџере. Чварките вратете ги во истото тенџере да се пржат се додека не добијат убава златесто-кафена боја, но со постојано мешање за да не загорат.
  5. Кога чварките ќе потемнат, повторно исцедете ја маста и пржете ги уште 10 минути. После пржењето повторно исцедете ги, и притискајте ги со лажица (за гмечење компири за пире) за да се исцеди што е можно повеќе маст.
  6. Исцедените чварки префрлете ги во посебен сад и веднаш посолете ги по вкус. Се служат и топли и ладни.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: