Рецепти
Домашен интегрален леб
Домашно здраво лепче од интегрално брашно, мед и пченични никулци
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Интегрално пченично брашно(500 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Квасец во прав(1 Пакување)
Вода(450 Милилитри)
Мед(30 Милилитри)
Масло(30 Милилитри)
Пченични никулци(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Ставете го брашното измешано со сол во тава и загрејте го во млака рерна околу 10 минути.
- Во меѓувреме измешајте го квасецот со 250 мл млака вода и оставете го да отстои.
- На средината на брашното направете вдлабнатина и во неа ставете го нараснатиот квасец, преостанатата вода, медот, маслото и пченичните никулци.
- Месете го тестото сè додека стане мазно. Тавата за печење намастете ја.
- Тестото обликувајте го во форма на леб, ставете го во тавата и покријте го со пластична фолија. Оставете го да отстои на топло додека да нарасне околу 2,5 см над работ на садот.
- Рерната загрејте ја на 200°C и печете го лебот 35-40 минути. Оладете го на решетка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во