Рецепти
Домашен интегрален леб Ана Ѓорова

Домашно здраво лепче од интегрално брашно, мед и пченични никулци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Интегрално пченично брашно(500 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец во прав(1 Пакување)

Вода(450 Милилитри)

Мед(30 Милилитри)

Масло(30 Милилитри)

Пченични никулци(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Ставете го брашното измешано со сол во тава и загрејте го во млака рерна околу 10 минути.
  2. Во меѓувреме измешајте го квасецот со 250 мл млака вода и оставете го да отстои.
  3. На средината на брашното направете вдлабнатина и во неа ставете го нараснатиот квасец, преостанатата вода, медот, маслото и пченичните никулци.
  4. Месете го тестото сè додека стане мазно. Тавата за печење намастете ја.
  5. Тестото обликувајте го во форма на леб, ставете го во тавата и покријте го со пластична фолија. Оставете го да отстои на топло додека да нарасне околу 2,5 см над работ на садот.
  6. Рерната загрејте ја на 200°C и печете го лебот 35-40 минути. Оладете го на решетка.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: