Рецепти
Домашен интегрален леб Ана Ѓорова

Домашно здраво лепче од интегрално брашно, мед и пченични никулци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Интегрално пченично брашно(500 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец во прав(1 Пакување)

Вода(450 Милилитри)

Мед(30 Милилитри)

Масло(30 Милилитри)

Пченични никулци(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Ставете го брашното измешано со сол во тава и загрејте го во млака рерна околу 10 минути.
  2. Во меѓувреме измешајте го квасецот со 250 мл млака вода и оставете го да отстои.
  3. На средината на брашното направете вдлабнатина и во неа ставете го нараснатиот квасец, преостанатата вода, медот, маслото и пченичните никулци.
  4. Месете го тестото сè додека стане мазно. Тавата за печење намастете ја.
  5. Тестото обликувајте го во форма на леб, ставете го во тавата и покријте го со пластична фолија. Оставете го да отстои на топло додека да нарасне околу 2,5 см над работ на садот.
  6. Рерната загрејте ја на 200°C и печете го лебот 35-40 минути. Оладете го на решетка.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: