Рецепти
Домашен сендвич сладолед
Одличен летен десерт без вештачки шеќер во кој сигурно ќе уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зрела банана(4 )
Путер од кикирики-органски(1 Чаша)
Јајце(1 )
Мед(1/4 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Мелени бадеми(1/4 Чаша)
Чоколадо од какао(1/2 Чаша)
Кокосово масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Бананите исечкајте ги и ставете ги во замрзнувач 1 час. Потоа извадете ги, изблендирајте и ставете ги во пластиче сад кој ќе го вратите во замрзнувач.
- Загрејте ја рерната на 175 степени.
- Во сад ставете ги путерот од кикирики, јајцето, мадот и екстрактот од ванила. Мешајте додека убаво не се соединат и потоа додајте ги мелените бадеми и сода бикарбоната и повторно мешајте додека не се добие хомогејна смеса.
- Префрлете ја смесата во мало тавче обложено со хартија за печење. Распоредете ја колку што е можно потенко и ставете да се пече 10-12 минути.
- Оставете тестото да се олади и пресечете го на половина.
- На стреч фолија ставете ја едната половина, одозгора ставете од изблендираната банана. Гледајте да ја премачкате колку што е можно по рамномерно а одозгора ставете ја другата половина од тестото. Завиткајте го сладоледот во стеч фолијата и ставете го во фрижидер минимум 1 час.
- Кога ќе го извадите исечете го на еднакви коцки и до половина прелијте го со стопено чоколадо.
- Потоа вратете ги парчињата во фрижидер додека не се олади чоколадниот прелив и сладоледот е готов.
За чоколадниот прелив: ставете го чоколадото и кокосовото масло во микробранова печка на неколку секунди додека не се стопат, потоа извадете ги и промешајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во