Рецепти
Домашен сендвич сладолед Ана Ристеска

Одличен летен десерт без вештачки шеќер во кој сигурно ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зрела банана(4 )

Путер од кикирики-органски(1 Чаша)

Јајце(1 )

Мед(1/4 Чаша)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Мелени бадеми(1/4 Чаша)

Чоколадо од какао(1/2 Чаша)

Кокосово масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути

  1. Бананите исечкајте ги и ставете ги во замрзнувач 1 час. Потоа извадете ги, изблендирајте и ставете ги во пластиче сад кој ќе го вратите во замрзнувач.
  2. Загрејте ја рерната на 175 степени.
  3. Во сад ставете ги путерот од кикирики, јајцето, мадот и екстрактот од ванила. Мешајте додека убаво не се соединат и потоа додајте ги мелените бадеми и сода бикарбоната и повторно мешајте додека не се добие хомогејна смеса.
  4. Префрлете ја смесата во мало тавче обложено со хартија за печење. Распоредете ја колку што е можно потенко и ставете да се пече 10-12 минути.
  5. Оставете тестото да се олади и пресечете го на половина.
  6. На стреч фолија ставете ја едната половина, одозгора ставете од изблендираната банана. Гледајте да ја премачкате колку што е можно по рамномерно а одозгора ставете ја другата половина од тестото. Завиткајте го сладоледот во стеч фолијата и ставете го во фрижидер минимум 1 час.
  7. Кога ќе го извадите исечете го на еднакви коцки и до половина прелијте го со стопено чоколадо.
  8. Потоа вратете ги парчињата во фрижидер додека не се олади чоколадниот прелив и сладоледот е готов.

 

 

За чоколадниот прелив: ставете го чоколадото и кокосовото масло во микробранова печка на неколку секунди додека не се стопат, потоа извадете ги и промешајте.

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: