Рецепти
Домашни интегрални равиоли
Домашни тестенини од бело и интегрално брашно со фил од урда и пармезан во домашен сос од домати
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Интегрално пченично брашно(100 Грама)
Јајце(3 )
Бело вино(100 Милилитри)
Урда(300 Грама)
Рендан пармезан(50 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Се мешаат белото и интегралното брашно, се додаваат две јајца и 100 мл бело вино. Се меси за да се добие еластично тесто.
- Во урдата се додаваат едно јајце, пармезан и малку сол за да се добие фил за равиолите.
- Од тестото се развлекуваат две кори. Едната кора се премачкува со разматена жолчка и со мала лажичка се нанесуваат купчиња од филот.
- Со втората кора се покрива првата и со нож се сечат равиолите.
- Се оставаат малку да се исушат, а потоа се варат во зовриена и посолена вода 5 минути.
- Доматите ситно се сечкаат и се динстаат на путер заедно со вегетата и сувите мешани зачини (босилек, оригано). Се динста додека се добие посакуваната густина.
- Готовите равиоли се сервираат со рендан кашкавал и со сосот од домати.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во