Рецепти
Домашни равиоли со сирење
Домашни полнети тестенини за вкусен ручек или вечера на италијански начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Јајце(1 )
Фета сирење(500 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Лук(3-4 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Замесете тесто како за пита од јајцата, брашното, солта и водата.
- Потоа оставете го да отстои околу 30 минути малку да омекне, па расукајте кора со дебелина околу 2 мм.
- Од кората сечете квадратчиња со иста големина.
- Фил: пенасто изматете ја жолчката, додајте го фета сирењето и ситно исечканиот лук измешан со суви зачини. Добро промешајте ја смесата.
- На секое квадратче ставете по 1 лажичка од филот и тестото преклопете го во триаголник. Добро залепете ги краевите да не истече филот.
- Во тенџере на оган ставете 1 и пол литар вода да зоврие. Во водата ставете малку масло и посолете ја.
- Откако ќе зоврие водата, внимателно ставајте ги равиолите да се варат на умерен оган 15-20 минути со повремено мешање.
- Сварените равиоли исцедете ги во цедалка. Потоа се сервираат прелиени со павлака или со тартар сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во