Рецепти
Двобоен колач со вишни
Овошен колач што се подготвува едноставно, а ќе ве изненади со комбинацијата вкусови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компот од вишни(750 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(5 )
Брашно(350 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ракија(или ликер од вишни 5 лажички )
Какао(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Компотот од вишни исцедете го, па ако имаат вишните семки – извадете им ги. Може да употребите и свежи вишни.
- Маргаринот пенасто изматете го со миксер на најсилна брзина, па постепено додавајте го шеќерот, ванилиниот шеќер, сол и ракијата (вишновача).
- Додајте ги едно по едно јајцата – секое матете го по 1/2 минута.
- Брашното измешајте го со печивото и постепено измешајте го со смесата од јајцата.
- Така добиената смеса поделете ја на два дела.
- Во првиот дел измешајте какао.
- Тава со димензии 25х35 см обложете ја со намастена хартија за печење, па во него претурете ја смесата со какаото.
- Добро израмнете, па врз неа нанесете ја жолтата смеса.
- Одозгора распоредете ги вишните, па ставете ја тавата во загреана рерна.
- Печете на 180°C околу 35 минути.
- Оставете го колачот да се олади, па исечете го на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во