Рецепти
Двобоен колач со вишни Ана Ѓорова

Овошен колач што се подготвува едноставно, а ќе ве изненади со комбинацијата вкусови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компот од вишни(750 Грама)

Маргарин(250 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Сол

Јајце(5 )

Брашно(350 Грама)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ракија(или ликер од вишни 5 лажички )

Какао(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Компотот од вишни исцедете го, па ако имаат вишните семки – извадете им ги. Може да употребите и свежи вишни.
  2. Маргаринот пенасто изматете го со миксер на најсилна брзина, па постепено додавајте го шеќерот, ванилиниот шеќер, сол и ракијата (вишновача).
  3. Додајте ги едно по едно јајцата – секое матете го по 1/2 минута.
  4. Брашното измешајте го со печивото и постепено измешајте го со смесата од јајцата.
  5. Така добиената смеса поделете ја на два дела.
  6. Во првиот дел измешајте какао.
  7. Тава со димензии 25х35 см обложете ја со намастена хартија за печење, па во него претурете ја смесата со какаото.
  8. Добро израмнете, па врз неа нанесете ја жолтата смеса.
  9. Одозгора распоредете ги вишните, па ставете ја тавата во загреана рерна.
  10. Печете на 180°C околу 35 минути.
  11. Оставете го колачот да се олади, па исечете го на коцки.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: