Рецепти
Егзотична торта
Декоративна и вкусна торта што може да ја подготвите за разни пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ванилин шеќер(1 пакетче (за бисквит кората) )
Маргарин(80 грама (за бисквит кората) )
Шеќер(40 грама (за бисквит кората) )
Брашно(125 грама (за бисквит кората) )
Мармалад од кајсии(400 грама (за пандишпанот) )
Вода(6 лажици топла (за пандишпанот) )
Прашок за печиво(1 пакетче (за пандишпанот) )
Ванилин шеќер(1 пакетче (за пандишпанот) )
Нишесте (пченкарен скроб)(50 грама (за пандишпанот) )
Брашно(100 грама (за пандишпанот) )
Шеќер(150 грама (за пандишпанот) )
Јајце(3 (за пандишпанот) )
Желатин(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Со миксер се матат состојките за бисквит кората. Се замесува и се става во тавче број 26 да се пече.
- Пандишпан: јајцата се матат пенасто со 6 лажици врела вода. Им се додаваат шеќерот и ванилата, потоа и брашното, густинот и печивото.
- Пандишпанот се става да се пече и откако ќе се испече, се витка како ролат во влажна крпа. Ролатот се премачкува со мармалад од кајсии, се посипува со кокос и се сече на 15 парчиња.
- Бисквит-тестото се поставува на чинија за торта. Се мачка со мармалад од кајсии и врз него се редат парчињата ролат. Се филува со фил од пудинг од ванила, или пак, со матен шлаг.
- Врз филот се става овошје и се украсува по желба.
- Прелив: желатинот се раствара со 100 мл млака вода. Во сад се става 100 мл вода да зоврие, се истура растворениот желатин и се вари додека да стане проѕирен. Со постојано мешање се лади желатинот и се истура врз овошјето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во