Рецепти
Фањци Ана Ѓорова

Вкусни крцкави фањци што се одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 3/4 Чаши)

Шеќер(1/3 Чаша)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/2 Кафена лажица)

Матеница(1 Чаша)

Вода(1/3 Чаша)

Јајце(1 )

Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)

Масло

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

 

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во среден сад измешајте ги брашното, шеќерот, сода бикарбоната, печивото, солта и морското оревче.
  2. Во друг сад изматете ги јајцата со водата, ванила екстрактот и матеницата. Потоа претурете ги во нив сувите состојки (смесата со брашното).
  3. На набрашнета површина замесете го тестото, додајте му повеќе брашно ако се лепи.
  4. Потоа расукајте го и исечете го на квадрати.
  5. Квадратите пржете ги во поголемо количество масло, спуштајте ги во тенџере и пржете ги околу 3 минути од една страна или додека добијат убава златнокафена боја.
  6. Пржените фањци оставете ги да се исцедат врз салфета, па откако малку ќе се подоладат посипете ги со шеќер во прав и послужете.

 

Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: