Рецепти
Фањци
Вкусни крцкави фањци што се одличен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 3/4 Чаши)
Шеќер(1/3 Чаша)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Морско оревче(1/2 Кафена лажица)
Матеница(1 Чаша)
Вода(1/3 Чаша)
Јајце(1 )
Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во среден сад измешајте ги брашното, шеќерот, сода бикарбоната, печивото, солта и морското оревче.
- Во друг сад изматете ги јајцата со водата, ванила екстрактот и матеницата. Потоа претурете ги во нив сувите состојки (смесата со брашното).
- На набрашнета површина замесете го тестото, додајте му повеќе брашно ако се лепи.
- Потоа расукајте го и исечете го на квадрати.
- Квадратите пржете ги во поголемо количество масло, спуштајте ги во тенџере и пржете ги околу 3 минути од една страна или додека добијат убава златнокафена боја.
- Пржените фањци оставете ги да се исцедат врз салфета, па откако малку ќе се подоладат посипете ги со шеќер во прав и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во