Рецепти
Фањци Ана Ѓорова

Вкусни крцкави фањци што се одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 3/4 Чаши)

Шеќер(1/3 Чаша)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/2 Кафена лажица)

Матеница(1 Чаша)

Вода(1/3 Чаша)

Јајце(1 )

Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)

Масло

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

 

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во среден сад измешајте ги брашното, шеќерот, сода бикарбоната, печивото, солта и морското оревче.
  2. Во друг сад изматете ги јајцата со водата, ванила екстрактот и матеницата. Потоа претурете ги во нив сувите состојки (смесата со брашното).
  3. На набрашнета површина замесете го тестото, додајте му повеќе брашно ако се лепи.
  4. Потоа расукајте го и исечете го на квадрати.
  5. Квадратите пржете ги во поголемо количество масло, спуштајте ги во тенџере и пржете ги околу 3 минути од една страна или додека добијат убава златнокафена боја.
  6. Пржените фањци оставете ги да се исцедат врз салфета, па откако малку ќе се подоладат посипете ги со шеќер во прав и послужете.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: