Рецепти
Филџан бурек Ана Ѓорова

Мини буреци со фил од мелено месо и варен компир кои се многу вкусни и интересни за подготовка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(8 )

Мешано мелено месо(300 Грама)

Компир(3-4 средни )

Кромид(2 Главици)

Сол

Бибер

Вегета

Јајце(1 )

Млеко(неколку лажици )

Масло(неколку лажици )

Вода(2 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во малку масло пропржете го кромидот, па додајте го месото и испржете го. Додајте сол, бибер и вегета.
  2. Компирите сварете ги и испасирајте ги, а потоа измешајте ги со месото.
  3. Секоја од 8-те тенки кори за пита се сече на 6 дела (коцки). Се земаат по две кори (коцки) и се собираат во шолја со краевите однадвор, со вдлабнатина во средината.

burek

4. Вдлабнатината се полни со филот, а потоа се виткаат краевите од корите кон средината, односно се покрива филот со корите и се премачкуваат со филот од јајце (1 матено јајце заедно со неколку лажици масло и неколку лажици млеко).

5. На плех се става мрсна хартија и бурекчињата се превртуваат, односно се вадат од филџанот и се ставаат на мрсна хартија. Одозгора се премачкуваат со преостанатиот прелив од јајца, се става сусам, ким или лен.

6. Така приготвени се печат во загреана рерна на 180 степени, 25 минути.

7. Плехот се вади од рерна и се премачкуваат со 2 дл превриена вода со 1 лажичка мешан зачин. Плехот се враќа во рерната и се допекува уште 10 минути.

Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: