Рецепти
Филет од лосос со пире, сос од бел пипер и слатко од сливи
Слаткиот вкус на сливата оди одлично во комбинација со печениот лосос и со сосот што претставуваат спој на вкусно и богато главно јадење од полската кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лосос(1 парче )
Слива(250-300 Грама)
Мед(1-2 Супени лажици)
Шеќер(150-200 Грама)
Кромид(1 Главица)
Вино(1 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Лососот убаво се чисти и се посолува, па се пече додека кората стане крцкава.
- Свежите сливи се сечат на половина, им се отстранува семката и се ставаат во тенџере да се варат со мед и шеќер. Се остава да се вари од 15 минути до половина час со привремено мешање додека сливите омекнат и пуштат малку сок. Можете да додадете и црно вино, меѓутоа со тој додаток слаткото треба подолго да се вари. Се додаваат прстофат сол и бибер.
- Во меѓувреме се подготвува пире од компир – компирите се лупат и се сечат на средни парчиња, па се варат во солена вода додека убаво омекнат. Потоа се пасираат и постепено им се додава малку млако млеко, омекнат путер и сол.
- Во друго тенџере се сечка кромидот и се пропржува со 2-3 лажици путер и масло. Се додаваат сечканите печурки, се додаваат лупени и сечкани целер и коријандер. Откако ќе се пропржат се додава 1 литар бело вино (уште подобро ароматично вино за готвење-Vermouth).
- Се остава да се вари додека испари течноста повеќе од половина, па потоа се налева готова пилешка супа. Повторно се остава да испари супата и да се добие кремаста смеса. Потоа се зачинува со бел пипер, се додаваат малку масарпоне сирење и крем сирење. Повторно се зачинува со сол и бибер по вкус и на крај се цеди преку цедалка и добро се меша.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во