Рецепти
Филипински лумпии
Полнети погачки со месо и зеленчук – послужете ги со павлака или со омилениот сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(400 Грама)
Грашок(конзервиран 100 грама )
Кромид(1 Главица)
Брашно(250 Грама)
Фиде(40 Грама)
Коријандер(1 лажица зрна )
Кари во прав(1 Кафена лажица)
Ѓумбир(свеж 50 грама )
Лук(1 Чешне)
Бело вино(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Зрната коријандер и карито во прав ставете ги во дрвен сад за толчење и толчете ги.
- Свежиот ѓумбир излупете го и исечкајте го со лукот на ситни коцки и додајте ги во садот со коријандерот и карито, па повторно толчете.
- Смесата запржете ја во загреано масло во вок тава на оган и промешајте.
- Додајте ги пилешките парчиња, исечени на долгнавести парчиња и пржете ги.
- Додајте го и грашакот од конзерва, кромидот на резанки и кршеното фиде.
- Посолете и промешајте, па откако кромидот, фидето и грашакот ќе омекнат, тргнете ја вок тавата со филот од оган.
- Во тенџере со вода на оган варете ја коцката за супа. Додајте го виното, тргнете од оган и оставете ја супата да се олади.
- Од изладената супа со вино додавајте во садот со брашното за да добиете смеса погуста отколку за палачинки. Мешајте со жица за матење додека смесата се соедини.
- Со црпалка земајте од смесата и пржете во тава на оган со масло.
- На непржената страна на првата палачинка ставете од филот и свиткајте ги краевите на палачинката кон внатрешноста и свиткајте ролат. Пржете во друга тава на оган во поголемо количество на масло.
- Постапката повторете ја со останатите состојки, па редете ги во чинија со салфетка за да се исцедат од маснотијата.
- Послужете ги со тартар сос или павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во