Рецепти
Француска мусака
Мусака приготвена на француски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Колбас(4 )
Шунка(100 Грама)
Јајце(4 )
Павлака(200 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Компирите сварете ги со лушпата или пак излупете ги и сварете ги во посолена вода.
- Во друг сад сварете ги јајцата, а колбасите варете ги неколку минути во врела вода.
- Компирот и колбасите исечете ги на тенки парчиња, а јајцата излупете ги и исечете ги на ист начин.
- Посолете ги компирите, ставете им малку вегета и измешајте ги.
- Намрсете со путер огноотпорен сад и додајте ред компири, па ред колбаси и на крај ред исечени јајца.
- Истата постапка повторете ја уште еднаш, а потоа финиширајте со ред компири и парчиња шунка или пршута.
- Изматете јајце, додајте му павлака и млеко и со добиената смеса прелијте го јадењето.
- Печете на 180 степени околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во