Популарни германски лепчиња од пиво што се одлични за секој вид солено јадење и намази или за појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минутиБрашно(470 Грама)
Пиво(350 Милилитри)
Кафеав шеќер(3 Супени лажици)
Несолен путер(2 Супени лажици)
Квасец во прав(1 и пол лажичка )
Сол(1 и пол лажичка )
Морска сол(за одозгора )
Вода(1 литар и повеќе )
Сода бикарбона(30 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Квасецот растопете го во пивото и оставете го неколку минути.
- Путерот растопете го и измешајте го со стасаниот квасец и пивото, со брашното, шеќерот и солта, па добро замесете со дланките тесто. Тестото изработете го подолго време, а по потреба додавајте уште брашно.
- Оставете го да стаса 30-45 минути. Повторно размесете го и оставете го да стаса пак околу 30-45 минути.
- Стасаното тесто ставете го на набрашнета површина и исечете го на половина. Двата дела од тестото исечете ги на по 8 еднакви парчиња, вкупно 16 парчиња.
- Парчињата формирајте ги во топки и ставете ги во плех врз хартија да стасуваат повторно околу 30-45 минути.
- Рерната загрејте ја на 220°C.
- Ставете ја водата во тенџере на оган (1 литар, плус уште 100 милилитри отприлика) и додајте ја сода бикарбоната. Ова ќе ги направи лепчињата кафени.
- Зовријте ја водата и содата и полека ставајте ги топчињата тесто во тенџерето (по две) и варете ги околу 45 секунди со тоа што ќе ги вртите на секои 10 секунди. Употребете поголемо тенџере во случај да не се излие водата како што ќе зоврие.
10. Вадете ги тестата со решеткаста лажица, исцедете ги и редете ги врз плехот со намастена хартија за печење.
11. Одозгора премачкајте ги со матена жолчка, помешана со лажица вода, и наросете морска сол.
12. Со нож направете крст на површината на тестото или паралелни линии.
13. Печете ги лепчињата во загреаната рерна околу 15 минути. Пред послужување оставете ги да се оладат 5-10 минути.