Рецепти
Говедска бела чорба
Можеби е потребно подолго време за нејзина подготовка, но чорбата е навистина вкусна и е одлично предјадење или главно јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Морков(100 Грама)
Компир(250 Грама)
Ловоров лист(1 )
Масло(150 Милилитри)
Брашно(1,5 Супена лажица)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 140 минути
- Кромидот, компирот и морковот се лупат и се сечат на коцкички.
- Во тенџере се ставаат 2 литри вода, па се става месото (говедското месо може да биде и со коски), кромидот, морковот и ловоров лист. Се поклопува со капак и се остава да врие на тивко околу 90 минути.
- Откако месото ќе омекне, се вади од тенџерето и се остава да се излади. Се сечка на парчиња, па се враќа во тенџерето и се додаваат коцките компир. Се остава да се вари уште 30 минути.
- Во меѓувреме во тава се загрева масло, па на умерена температура се запржува брашното.
- Откако чорбата ќе се свари, се зачинува со сол и бибер по вкус и се запржува, па на крај се додава изматено јајце со павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во