Рецепти
Говедска бела чорба Ана Ѓорова

Можеби е потребно подолго време за нејзина подготовка, но чорбата е навистина вкусна и е одлично предјадење или главно јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Говедско месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Морков(100 Грама)

Компир(250 Грама)

Ловоров лист(1 )

Масло(150 Милилитри)

Брашно(1,5 Супена лажица)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 140 минути

  1. Кромидот, компирот и морковот се лупат и се сечат на коцкички.
  2. Во тенџере се ставаат 2 литри вода, па се става месото (говедското месо може да биде и со коски), кромидот, морковот и ловоров лист. Се поклопува со капак и се остава да врие на тивко околу 90 минути.
  3. Откако месото ќе омекне, се вади од тенџерето и се остава да се излади. Се сечка на парчиња, па се враќа во тенџерето и се додаваат коцките компир. Се остава да се вари уште 30 минути.
  4. Во меѓувреме во тава се загрева масло, па на умерена температура се запржува брашното.
  5. Откако чорбата ќе се свари, се зачинува со сол и бибер по вкус и се запржува, па на крај се додава изматено јајце со павлака.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: