Рецепти
Гулаш од зајак
Зајачкото месо содржи голема количина на белковини, лесно е сварливо и помага во стабилизација на метаболизмот
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1.5 Килограми)
Путер(3 Супени лажици)
Кромид(3 Главици)
Кисела павлака(1 Пакување)
Брашно(1 Супена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Зајачкото месо се чисти и се сече на парчиња.
- Во растопениот путер се пржи кромидот, се додава месото, сол, бибер, се пропржува уште малку и се остава да се динста околу 20тина минути на тивок оган.
- Потоа се додава малку вода (или варена супа), се поклопува и се динста дополнително додека не омекне месото. Ако е потребно додајте уште течност.
- Во готовиот гулаш се става кисела павлака и уште малку се остава да проврие заедно со месото. Послужете како со варен компир и зелена салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во