Рецепти
Гулаш со палента
Месото во комбинација со палента е многу вкусно. Може да го послужите и со сезонска салата и да подготвите одличен ручек во неколку чекори.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(800 Грама)
Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)
Кромид(2 големи главици )
Путер(40 Грама)
Лук(1 Чешне)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Ким(1/2 Кафена лажица)
Ловоров лист(1 )
Пченкарно брашно(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа
- Месото исечете го на коцки и набрашнете го.
- Путерот растопете го во еден сад, додајте го исечканиот кромид и пржете го 2 минути на тивок оган.
- Потоа зголемете ја температурата, додајте ги месото, кимот, згмечениот лук, ловоровиот лист и биберот. Пржете ги неколку минути мешајќи ги со дрвена лажица.
- Полијте го јадењето со половина литар топла супа, посолете го, поклопете со капак и продолжете да варите на тивко 3 часа. Мешајте повремено и додавајте малку супа доколку се згусне сосот.
- Во меѓувреме подгответе ја палентата. Ставете да зовријат 2 л вода, посолете ја, додајте го пченкарното брашно и мешајте го за да нема грутки.
- Продолжете со мешање варејќи ја палентата 1 час. Потоа сервирајте ја со готовиот гулаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во