Рецепти
Гулаш со палента Ана Ѓорова

Месото во комбинација со палента е многу вкусно. Може да го послужите и со сезонска салата и да подготвите одличен ручек во неколку чекори.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(800 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)

Кромид(2 големи главици )

Путер(40 Грама)

Лук(1 Чешне)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Ким(1/2 Кафена лажица)

Ловоров лист(1 )

Брашно

Пченкарно брашно(500 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Месото исечете го на коцки и набрашнете го.
  2. Путерот растопете го во еден сад, додајте го исечканиот кромид и пржете го 2 минути на тивок оган.
  3. Потоа зголемете ја температурата, додајте ги месото, кимот, згмечениот лук, ловоровиот лист и биберот. Пржете ги неколку минути мешајќи ги со дрвена лажица.
  4. Полијте го јадењето со половина литар топла супа, посолете го, поклопете со капак и продолжете да варите на тивко 3 часа. Мешајте повремено и додавајте малку супа доколку се згусне сосот.
  5. Во меѓувреме подгответе ја палентата. Ставете да зовријат 2 л вода, посолете ја, додајте го пченкарното брашно и мешајте го за да нема грутки.
  6. Продолжете со мешање варејќи ја палентата 1 час. Потоа сервирајте ја со готовиот гулаш.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: