Рецепти
Испукани колачиња со какао
Одлично одат со вашето омилено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Чаша)
Какао(1/4 чаша + 2 лажици )
Кафеав шеќер(1/4 чаша + 2 лажици )
Масло(1/4 Чаша)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1/4 Кафена лажица)
Млеко(3 Супени лажици)
Јаворов сируп(2 Супени лажици)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Загрејте ја рерната на 150°C.
- Во голем сад измешајте ги брашното, какаото, кафеавиот шеќер, содата бикарбона и солта.
- Во друг сад измешајте ги маслото, млекото, јаворовиот сируп и екстрактот од ванила.
- Измешајте ги двете смеси и соединете ја смесата.
- Со лажица за сладолед вадете мали топчиња, валкајте ги во шеќер во прав и редете ги во плех врз намастена хартија оддалечени едно до друго.
- Оставете ги да отстојат во фрижидер 1 час, па потоа печете ги 13-15 минути во загреаната рерна.
- Извадете ги од рерна и оставете ги да се оладат пред да ги послужите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во